21 sanningar för ett lyckligare liv

Med Livsregler – 21 valda sanningar för ett lyckligare liv hoppas Mikael Sandlin kunna guida dig på vägen till att veta vad lycka är för just dig. Först då kan du också uppleva lycka. Inför arbetet med 21 livsregler läste Mikael Sandlin hundratals böcker. Den viktigaste av dem var en över hundra år gammal bok “As a Man Thinketh”av James Allen. Han bestämde sig för att ge ut en svensk översättning av Allens klassiker och från arbetet med översättningen, sina egna erfarenheter och andra böcker utkristalliserades 21 livsregler.

Människor har alltid intresserat Mikael Sandlin. Så det är kanske inte så konstigt att karriärvalet föll på människorelaterade frågor.  Under 25 års tid jobbade han med ledarskap inom servicesektorn varav de sista 10 åren som HR-chef för ett företag med över 700 anställda. Det var under den tiden som han började skriva. Men med ett heltidsarbete och familj med fyra döttrar så räckte inte tiden alltid till. Till slut bestämde sig Mikael för att lämna tryggheten och sa upp sig från jobbet för att satsa på skrivandet på heltid.

Översättning av klassiker
På sin bucket list hade han en önskan om att översätta en av de mest hyllade böckerna inom genren Personlig utveckling, James Allens hundra år gamla bok ”As a Man Thinketh”. Det var då författarskapet tog sin början. Han översatte boken, lade till nyskrivna nutidskapitel och inspirationstexter. Man kan tycka att så mycket borde ha förändrats på ett sekel att den knappast fortfarande kan vara aktuell, men den fortsätter att inspirera och det är förbluffande hur lika våra tankar är nu som för hundra år sedan.

Tre veckor att ändra en vana
Då arbetet med ”As a Man Thinketh” tog åtta år vid sidan av heltidstjänsten fylldes bokens nutidskapitel skrivna av Mikael med en hel del som inte hade en direkt koppling till den 100 år gamla boken. Mot slutet av processen togs dessa ämnen bort och i stort sett alla valda sanningar i Livsregler hade sin start i arbetet med Allens 100 år gamla bok. Anledningen till att det just är 21 sanningar är att det enligt forskning tar tre veckor att ändra en vana. Mikael själv förklarar en vald sanning på följande vis:

”En vald sanning är något som är sant för mig och som jag kan använda som en enkel guide i det vardagliga livet. Jag har dem i bakhuvudet, redo att plocka fram när de kan hjälpa mig mentalt.”

Ändra hur du tänker
Boken ger goda råd om både hur du hanterar oro och stress och hur du på bästa sätt lever i nuet. Berättelser från Mikaels egna erfarenheter hjälper läsaren förstå hur man kan hantera olika situationer. Genom att ändra sitt tankesätt och tänka på ett visst sätt så får man ett visst resultat.

Men vad innebär det egentligen att vara lycklig?
-Lycka är individuellt, säger Mikael, och det kan bara hittas i nuet. Det är den egna inriktningen och inställningen som bestämmer när man är lycklig. Först när man själv vet vad som gör en lycklig kan man också bli det.