En känsla av mig – mindfulness som funkar för både stora och små

Nu har uppföljaren till mindfulnessboken En känsla av mig kommit. Anna Bjärkviks texter och Caroline Midbecks illustrationer skapar tillsammans en perfekt harmoni. I En del av allt får barn på ett lekfullt sätt känna in universum och reflektera över sig själv som en del av allt runtomkring. Jenny Lundell har läst första delen i mindfulnesserien, En känsla av mig, tillsammans med sin åttaåriga dotter och skriver så här fint om upplevelsen de hade tillsammans:

“Efter en lång skoldag kom Lykke hem, åt sitt mellanmål och när hon var mätt och nöjd bad jag henne komma och sätta sig med mig i soffan. Jag förklarade att jag ville läsa en bok för henne och att hon bara behövde sitta jämte mig och lyssna. Hon kröp nära, la sitt huvud mot min axel och jag började läsa.

Lykke lyssnade uppmärksamt, tog av sig sina strumpor och räknade sina tår, la huvudet mot mitt hjärta och lyssnade till mina hjärtslag och ville att jag skulle luta mitt huvud mot hennes bröstkorg för att höra hur det slog där inne. Vi tittade på varandra och log.

Vi talade om att det ibland känns som att man sätter upp som en osynlig mur omkring sig när saker känns jobbiga eller svåra. Lykke kände igen sig och kunde berätta om tillfällen då hon stängt in sig bakom sin egen personliga mur.

Vi la händerna för öronen och enades om att våra andetag lät som havet. Vi tittade närmare på våra händer och tänkte på olika saker man kan göra med dem ” skriva och rita” sa jag ” göra slime och ta emot sig när man trillar” sa Lykke.

I boken beskrivs känslor som moln som flyger förbi på himlen och flyttar sig som de vill utan att vi riktigt kan bestämma över dem. Lykke pekade på bilden med en flicka vilande på ett moln när jag frågade henne hur det kändes just nu, men hon kände också igen sig i arga mörka moln med lysande blixtrar och i regniga moln med tårar.

När vi kom till slutet av boken skulle vi le så det kändes ända ner till tårna och vi log så mycket vi orkade, tittade på varandra och släppte ut skrattet som bara var tvunget att komma ut när hela kroppen kändes så glad.

” En känsla av mig” gav oss en ovärderlig stund tillsammans där vi på lika villkor utforskade vår kropp och vårt sinne.

Som mamma till en viljestark flicka med känslor som rusar åt alla håll kunde jag med bokens hjälp få en inblick i hennes inre värld. Det gav mig också verktyg att kunna prata om de känslor som Lykke själv ibland upplever, men inte riktigt kan förklara.”