Dennis Westerberg vill göra skillnad för ungdomar med psykisk ohälsa

Dennis Westerberg är föreläsaren, musikern och coachen som nu också debuterar som skönlitterär författare. ”Jag dog och fick liv igen” är en ungdomsbok om psykisk ohälsa där 16-åriga Mia står i centrum.

Under åren som coach har Dennis mött flera hundra killar och tjejer med psykiska problem. Genom den metod han praktiserar – en guidning till insikter – har han kunnat hjälpa många av dem att vända sin självkänsla och ändra sitt beteende. Guidningen är baserad på tre delar, tanken, medvetandetoch sinnetoch visar vägen till sinnesfrid med minskad stress och ångest som följd.

—Jag har märkt en enorm framgång hos de som jag har coachat och som jag har hjälpt på andra sätt, genom föreläsningar eller via min podcast, säger Dennis. Genom att skriva en bok som är en skönlitterär berättelse men med ett hoppingivande underliggande budskap vill jag kunna möta ungdomarna på deras arena.

Egen erfarenhet av psykisk ohälsa

Berättelsen är en blandning av de historier som unga tjejer och killar berättat för honom och hans egen erfarenhet av psykisk ohälsa. Det är nämligen inte så många år sedan det var han själv som stod på tågspåret beredd att ge upp allt för att slippa sin oro och ångest. De insikter kring tankar, känslor, oro och ångest som han själv blev hjälpt av, vävs in i berättelsen och gör boken till en handfast guide till att återfå sitt välmående.

—Genom samspelet med de två huvudkaraktärerna i boken kunde jag lyfta fram mitt hoppfulla budskap på ett tydligt sätt som är lätt att ta till sig för de ungdomar som läser boken och som upplever att de har problem, säger Dennis.

Vill göra skillnad

Skrivandet har varit en lång process för Dennis och han har aldrig tvekat att ta hjälp av både professionella redaktörer och lektörer, men även låtit målgruppen läsa.

—Jag vände mig till de tänkta läsarna för att säkerställa att språket och tilltalet kändes rätt och verkade autentiskt, säger Dennis. Det är viktigt att ungdomarna kan känna igen sig i berättelsen.

Psykisk ohälsa bland unga är ett växande problem. Med ”Jag dog och fick liv igen” hoppas Dennis Westerberg göra skillnad och erbjuda ett verktyg som kan vara en hjälp för ungdomar som mår dåligt.

– Psyket är alltid friskt – oförstörbart. Det är viktigt att komma ihåg, säger Dennis. Det enda som står i vägen för välmåendet, är det tänkande som pågår i stunden. Men, det är ju trots allt bara tankar, hur verkliga och obehagliga de än må verka vara.