Karl Martindahls väg tillbaka

En storytellers väg tillbaka

Karl Martindahl, låtskrivare och artist, har alltid haft skrivandet nära. Men det var först när han fick möjligheten att skriva en bok om hur odlandet blev hans terapi ur en lång period med psykisk ohälsa som det visade sig att skrivandet också var vägen tillbaka till musiken.

Den goda skörden är Karls debut som författare, men redan på gymnasiet skrev han krönikor och kåserier i Jönköpings-Posten. När musikkarriären med medverkan i såväl Fame Factory som Melodifestivalen tog fart lades skrivandet åt sidan och glömdes bort.

Under flera års tid har Karl Martindahl levt med psykisk ohälsa. Mycket av hans energi har gått ut till att fungera som familjefar och partner, vilket gjorde att musiken blev lidande. Den goda skörden är historien om hur odlandet blev Karls väg ur en mörk tid med psykisk ohälsa, depression och ångest.

—När jag mådde som sämst började jag av en händelse att odla och upptäckte lyckan av att se något växa och spira.

Vill dela med sig

Odlandet som började med två bortglömda pallkragar och några fröer blev startskottet för ett stort odlingsintresse och idag finns ett växthus på tomten där Karl kan odla året om. När han upptäckte den helande kraften i att odla och att det fick honom att må bättre i både kropp och själväcktes tanken om en bok. Karl kontaktade Ehrlin Publishing för att presentera sin idé om en bok som kanske kunde vara en hjälp för andra som också lever med psykisk ohälsa.

—Jag ville dela med mig av min erfarenhet till andra. Om jag kan göra skillnad för någon har det i alla fall kommit något gott ur det här.

Förlaget köpte hans idé rakt av och Karl satte igång att skriva, en process som tog ett drygt år. Redaktören Elin Westerberg blev hans trygghet och vägledare och fick honom att blomma ut i sitt skrivande.

—Jag brukar vara dålig på att kunna glädja mig åt saker, men med boken har jag firat varje delmål och kunnat glädjas i processen, säger Karl.

Under arbetet med boken visade det sig att även skrivandet skulle bli en terapi.

—När jag väl började skriva var det en outtömlig källa. Jag har haft så många tankar och funderingar som bott i mig och som jag bearbetat under många år och medan jag skrev så dök de upp och ville komma på pränt, säger Karl. Att skriva boken är det bästa jag någonsin gjort.

Skrämmande att bli bedömd

Även om han är van vid att stå på scen och vara i rampljuset är kändisskapet ibland tungt att bära. Skrivandet av boken har varit lustfyllt, säger Karl, men att sedan bli bedömd för det personliga man delat med sig av är skrämmande. Trots det väger möjligheten att hjälpa någon annan som lider av psykisk ohälsa tyngre än rädslan att bli bedömd.

Idag mår Karl bra, odlandet och skrivandet har varit en väg dit och spelar fortfarande en viktig roll för att hålla en balans i livet.

—Jag är inte lika stresstålig som innan min kollaps, men trädgården, skrivandet och min familj är mina små mirakel som hjälper mig att inte falla ner i mörkret.

Vägen till musiken

En lika oväntad som välkommen bieffekt av arbetet med boken var att det öppnade upp kanaler till låtskrivandet som legat i träda under de år Karl kämpat med sin psykiska ohälsa.

—Helt plötsligt kom sånger och texter till mig. Musiken har dragit sin näring ur mitt hopp och förtvivlan.

Sommaren 2018 gav Kalle ut sin första singel på över tio år, den första låten skriven på svenska sedan debutsingeln Philippa. Samma dag hans debutbok Den goda skörden – hur odlingen blev min terapi släpps ger han även ut singeln Only love can. Storytellern Karl Martindahl är äntligen tillbaka.

Här kan du se när Karl intervjuas i Malou efter tio.