Lite trött bara, annars bra

Mirijam Geyerhofer har skrivit boken Lite trött bara, annars bra som släpps i början på september. Boken är till alla småbarnsföräldrar som lider av sömnbrist. Hon utgår från sina egna erfarenheter då hon för några år sen blev sjuk på riktigt av sömnbrist:

”Den 5 december 2016 låg jag i en ambulans på väg mot ett väntande stroketeam på akuten i Malmö. En stund tidigare hade min kropp plötsligt stängt av, jag kunde varken gå ordentligt eller koordinera mina armrörelser. Men jag hade inte fått en stroke, och den påföljande MS-utredningen visade heller ingenting. Diagnosen löd: Du är bara trött.

Ett och ett halvt år tidigare hade vi blivit tvåbarnsföräldrar och lillasysterns totala ointresse av att sova lika gott som sin bror hade nu lett till att min kropp kollapsade. Efter den där ambulansfärden tog det ytterligare nästan ett år innan jag fick börja sova ordentligt, och nu när jag är ute på andra sidan måste jag skriva en bok som förklarar hur det är möjligt att gå från att vara trött småbarnsmorsa till misstänkt strokepatient på så kort tid. För är det något jag märkt de senaste åren så är det att jag inte är ensam. Sverige är fullt av trasiga och sjuka småbarnsföräldrar som inte får hjälp eftersom man ”ska” sova dåligt under småbarnsåren, och de behöver den här boken.”

Recension från BTJ
Det är en trösterik och hoppfull bok att hålla i handen under småbarnsåren, personligt hållen och fylld med berättelser från andra småbarnsföräldrar, vilket kan göra att läsaren känner sig mindre ensam under vaknätterna. Den ger också mängder av handfasta råd och värdefulla tips för hur barn och föräldrar kan få en bättre sömn.

Helhetsbetyg: 4
(BTJ-häftet nr 20, 2019. Lektör: Carola Forslund)