Perimenopower hjälpte Jana förstå sin kropp

Strax efter att Jana Edholm Lindholm fick sitt tredje barn började hennes kropp bete sig annorlunda. Hon vaknade svettig om nätterna och kände en oförklarlig oro och nedstämdhet. Boken Perimenopower hjälpte henne förstå symtomen och gav henne verktygen att hantera dem.

Jana beskriver sig själv som en person som egentligen aldrig tidigare i sitt liv har känt sig låg, nedstämd eller orolig. Därför kände hon inte igen sig själv när symtomen började smyga sig på. Vissa veckor ville hon helst bara vara för sig själv och fick kämpa med både sin självkänsla och sitt självförtroende. Plötsligt kändes saker som tidigare gett energi bara betungande och svåra. Kunde hon kanske vara utbränd? Men hon kände sig inte utarbetad. Hon sökte läkare för att få en förklaring till varför hennes kropp plötsligt strejkade. Men inget visade sig vara fel. Istället rekommenderades hon att börja med antidepressiv medicin.

– Men det var inte medicin jag ville ha. Jag ville veta vad det vad som hände. Men ingen kunde svara på varför jag helt plötsligt kände mig främmande för mig själv.

Genom att söka på nätet och gå med i olika grupper i sociala medier där andra med samma problem samlades hittade hon till slut andra kvinnor som upplevde samma sak. Det var i en sådan grupp hon först hörde talas om boken Perimenopower. Nu beskriver hon boken som sin bibel.

-Jag kände igen mig i alla de symtom som tas upp i boken. På ett pedagogiskt och lätttolkat sätt beskrivs hur man kan hantera och lindra dem. Träning blev en viktig del för mig, men också östrogenplåster, berättar Jana.

För Jana spelade även insikten om att det som händer i kroppen inte är en sjukdom utan ett helt naturligt tillstånd som många kvinnor upplever en viktig roll.
-När läkarna sa att jag visste mer om det än vad de själva kan så kände jag utlämnad. Boken hjälpte mig känna trygghet i gemenskapen med andra kvinnor i samma situation.