PRODUKTINFORMATION

Författare: Sven Rollenhagen
Språk: Svenska
Utgiven: 2019-08-05
Formgivare: Johan Leijon
ISBN: 9789188375742
Antal sidor: 160
Vikt: 500 g

Scrollzombies-hur beroendet av sociala medier styr våra liv

av Sven Rollenhagen
Danskt band, Svenska, 2019

169.00kr

Sociala medier har blivit en självklar del av vår vardag. Men vi stannar sällan upp och reflekterar vilka plattformar finns vi på, vilka konton följer vi, när och var är det tillåtet med skärmtid? Vad händer med oss som sociala varelser när vi konstant stirrar ner i mobilen i det offentliga rummet, med familjen, på skola och arbetsplatser? Har det smugit sig in ett epidemiskt beroende som numera styr våra liv? Socionomen och beroendeexperten Sven Rollenhagen varvar forskning och personliga erfarenheter om vad sociala medier gör med oss som sociala varelser och ger konkreta verktyg på hur vi kan hitta balans i våra uppkopplade liv.

Scrollzombies- hur beroendet av sociala medier styr våra liv tar sin utgångspunkt i den lavinartade användningen av sociala medier. Det är idag mer regel än undantag att både barn och vuxna går omkring med en mobiltelefon fulladdad med appar för olika typer av kommunikation. Forskning visar att vi blir alltmer uppkopplade och att många lägger flera timmar om dagen på att skrolla i sina flöden på Instagram, Facebook, Twitter m.fl. Man håller kontakten med vänner, hittar nya och bygger sig själv som varumärke.

Vid en första anblick har vi fantastiska möjligheter, och potentialen är stor att komma närmare varandra när man bara finns ett knapptryck bort. Men det är inte helt problemfritt. Det rapporteras allt oftare om nya sjukdomsbesvär som paddnacke och sms-tumme, samtidigt som den psykiska ohälsan bland unga ökar. Många kan uppleva abstinensliknande besvär när man inte har mobiltelefonen tillgänglig, vilket ofta leder till konflikter när annat runtomkring pockar på uppmärksamheten. Skola, jobb och relationer kan bli lidande för att man inte kan slita sig från mobiltelefonen.

Sven Rollenhagen utgår ifrån sin roll som expert på digitala beroenden och resonerar personligt och lättillgängligt om hur vår generation har fastnat på nätet. Det finns inga pekpinnar, utan författaren har en pragmatisk hållning där han förespråkar balans snarare än total avhållsamhet. Han blundar inte för det faktum att sociala medier är en stor tillgång och erbjuder många möjligheter för oss som människor, både privat och för företag. Men han förnekar inte heller problemen och erbjuder ett flertal förslag på lösningar som kan göra oss mer harmoniska och känna att vi har kontroll över vårt beteende. Vi styr mobilen, mobilen styr inte oss.

Boken innehåller förutom många tips på att skapa digital balans också ett enkelt fem-veckors-program för den som vill lära sig mer om sitt användande av sociala medier och förebygga eller bryta ett missbruk.